Poslanci MsZ vyviedli mesto z rozpočtového provizória

27.01.2011 Levoča

Levoča 27. januára (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Levoči dnes mesto vyviedli z rozpočtového provizória. Na 2. riadnom zasadnutí MsZ totiž schválili rozpočet na rok 2011 s vyhliadkou na roky 2012 a 2013.
Levoča tak bude v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 14,2 milióna eur, čo je však o takmer päť miliónov eur menej ako v minulom roku. Najväčší pokles samospráva zaznamenala v príjmoch z finančných operácií a v sekcii príjmov kapitálového rozpočtu.
Primátor mesta Miroslav Vilkovský informoval, že najväčšími investičnými prioritami pre tento rok sú rekonštrukcia námestia a dobudovanie Hnedej priemyselnej zóny. \"Rozpočet je zhruba o 23 % nižší ako v minulom roku, prioritami sú investičné akcie, ktoré sme rozbehli už v rokoch 2009 a 2010, ďalšou prioritou je aj dokončenie rekonštrukcie dvoch základných škôl, \" doplnil primátor.
S vykupovaním pozemkov na vybudovanie Hnedej priemyselnej zóny sa pravdepodobne začne v apríli. \"S rekonštrukciou námestia sme chceli začať v októbri 2010, finančné prostriedky z Európskej únie na prvú etapu už sú poskytnuté, žiaľ verejné obstarávanie sa zaseklo na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO), sú tam dve rozdielne stanoviská, \" objasnil Vilkovský. V prípade, že sa ÚVO vyjadrí kladne, mesto má vybratého aj dodávateľa stavby.
Primátor však veľmi vážne uvažuje o zrušení verejného obstarávania a chce vypísať novú súťaž. \"Bolo by to rýchlejšie a jednoduchšie, \" dodal. V rámci prvej etapy sa budú rekonštruovať cesty a chodníky na Námestí Majstra Pavla z Levoče, konkrétne južná časť námestia od ulice za námestím až po Evanjelický kostol. \"Tam je rozpočet zhruba 1,5 milióna eur, z čoho 5 % spolufinancuje mesto, \" doplnil primátor.
Druhá etapa rekonštrukcie sa týka ciest a chodníkov od Evanjelického kostola po Košickú ulicu, kde bude sčasti vybudovaná aj pešia zóna. \"Tam musíme žiadať ešte finančné prostriedky z európskych fondov, resp. z prostriedkov, ktoré sú vyčlenené pre mestá a lokality zapísané v svetovom kultúrnom dedičstve UNESCO, \" objasnil Vilkovský. Naplánovaná je aj oprava fontány pred Mestským úradom.
Dnešné 2. zasadnutie MsZ muselo byť dvakrát prerušené. Prvým z dôvodov bolo to, že poslancom sa nepáčilo, že primátor zvolal zasadnutie na 10. hodinu, pričom doteraz bolo tradíciou usporadúvať rokovanie o 14. hodine. Na začiatku tak odsúhlasili prerušenie zasadnutia do 14. hodiny. Rokovanie sa začalo, o trištvrte hodiny neskôr však bolo na pol hodiny opäť prerušené. Dôvodom tentoraz bolo, že jeden z poslancov vyzval ostatných kolegov, aby sa zúčastnili na kladení vencov pri príležitosti výročia oslobodenia mesta.
 

Vyberte región